Winterbanden

Het weer is inmiddels definitief omgeslagen, de dagen worden korter, en de temperaturen dalen, kortom, het is herfst, met de winter in aantocht!
Voor veel autorijders is deze periode een bezoek aan de garage gepland, om de winterbanden onder de auto te laten monteren.

Dit is ook voor veel fietsers een interessante optie, banden monteren die in de komende periode beter presteren dan de mooi weer banden waarmee tijdens het afgelopen seizoen met zoveel plezier de bergen beklommen zijn, of kilometers over droge wegen is gevlogen.
Voor de natte maanden van het jaar worden er namelijk wat andere eisen gesteld aan de banden van een fiets, en hierop zijn vrijwel alle fabrikanten inmiddels ingesprongen met een specifiek model.

Waarom kiezen voor winterbanden op de fiets?

Uiteraard kun je met een “gewone zomerband” perfect doorrijden in de herfst en winter. Zeker als het stevige niet-vouwbare draadbanden betreft, zul je niet direct veel vaker lek rijden. Maar dit type band is bijna altijd gemaakt van een stevige, harde rubber soort, en bij koude temperaturen worden deze nog harder. Comfort en veiligheid zijn dan ver te zoeken. En als je met een mooie zachte band doorrijdt, dan zit het met de grip wel goed, maar zul je waarschijnlijk steeds vaker alleen moeten rijden, want je fietsmaten zullen jou je veelvuldige lekke banden niet in dank afnemen! Door de vele neerslag in het najaar, tezamen met het slik op boerenwegen, uitgereden grit in de binnenbochten en andere vuiligheid, is lek rijden vaker aan de orde. Er ligt namelijk meer scherpe deeltjes op de weg, en deze zijn door de neerslag ook nog eens nat, waardoor ze gemakkelijker door de band snijden. Tevens is door deze omstandigheden de slijtage aan normale banden ook een stuk hoger, en dat is zonde uiteraard.

Wat maakt een band specifiek geschikt voor de herfst en winter?

Er zijn dus een aantal verschillen tussen zomerbanden en winterbanden, en alle fabrikanten leggen op een of meerdere verschillen de nadruk.

  1. De rubbersamenstelling is anders. Ideaal is een samenstelling uit meerdere hardheden; hard op het centrale loopvlak, en zacht op de schouders voor goede grip in de bochten.
  2. Er is een anti-doorprik laag van stevig materiaal aanwezig, ook wel brekerlaag genoemd. Deze laag zit in het canvas verwerkt, en zorgt ervoor dat scherpe steentjes en doorns niet bij de binnenband kunnen komen, ze blijven hierop steken.
  3. De zijkanten van de band zijn meestal wat steviger, om doorprikken tegen te gaan.
  4. Op de meeste winterbanden zit een wat meer open profiel, om de waterafvoer te verbeteren. Hierdoor is de grip beter onder natte omstandigheden. Zeker op de schouders van de band is dit nuttig, voor de hoogste veiligheid in de bochten.
  5. Vrijwel alle winterbanden zijn een 25mm of breder; het extra comfort wat dit biedt, is tijdens de koudere maanden van het jaar meer dan welkom.

 

Er zijn dus flink wat verschillen tussen de zomerbanden die nu op uw fiets zitten en de beschikbare winterbanden. Voor iedere renner die in de natte periode van het jaar doorrijdt, is het dan ook zeker het overwegen waard om over te stappen naar een dergelijke set banden. Veiliger onderweg zijn, met minder kans op lekrijden, wie wil dat nou niet?
Klik op deze link en neem eens een kijkje op onze website naar de verschillende beschikbare winterbanden, en doe uzelf een plezier gedurende de komende maanden. 

Twee uitblinkers in deze categorie volgens het Hopmans team;

Continental GrandPrix 4Season

Een enorm duurzame en lekvaste band, voorzien van een relatief soepel canvas. De doorprik bestendigheid is fenomenaal, hiermee lek rijden kost moeite! Zowel het loopvlak als de zijkanten zijn zeer stevig uitgevoerd, en door het gebruikte aramide is de band toch nog erg soepel. Aanrader voor wedstrijden in het voorjaar en lange natte trainingen.

Yaw Fuel Antilekband 

Een erg fijn geprijsde winterband, met een goed profiel en een zeer dikke rubber opbouw. Simpel maar doeltreffend, en niet duur! Voor de woon werk verkeer fietser die zijn kilometers ook in de winter wegtrapt.

Ook de andere banden hebben allen hun kwaliteiten, en iedereen kan hier wel een band naar zijn wensen vinden! U kunt natuurlijk altijd contact opnemen met onze medewerkers (via email of telefoon) voor advies.