BELANGRIJKE VEILIGHEIDSWAARSCHUWING

Oproep tot inspectie van 11-speed HOLLOWTECH II race-crankssets van vóór juli 2019.

Shimano start een inspectie- en vervangingsprogramma

Shimano Europe, start een inspectie- en vervangingsprogramma van bepaalde 11-speed HOLLOWTECH II race-cranksets geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019, in verband met een mogelijk probleem met het loslaten van de binding.

Het betreft specifiek de Shimano ULTEGRA FC-6800, DURA-ACE FC-9000, ULTEGRA FC-R8000, DURA-ACE FC-R9100 en FC-R9100-P 11-speed bonded HOLLOWTECH II race-cranksets in Europa. Shimano heeft meldingen ontvangen die aangeven dat de gebonden delen van de crankarm kunnen scheiden en breken. Hierdoor lopen consumenten het gevaar te vallen, met mogelijk letsel tot gevolg.

Om deze situatie te verhelpen, zal Shimano elke toepasselijke crankset laten inspecteren. Shimano zal elke crankset welke bij inspectie defect blijkt te zijn gratis vervangen, volgens de voorwaarden van het inspectieprogramma. Zie veelgestelde vragen hieronder voor meer informatie hieromtrent. 

Deze inspectie is bedoeld om vast te stellen of de crankarmen een mogelijk probleem vertonen met het loslaten van de verbinding en om elk mogelijk veiligheidsrisico voor onze consumenten snel te verhelpen. Niet alle ULTEGRA- en DURA-ACE-crankstellen hoeven te worden geïnspecteerd. Het betreft alleen cranksets die zijn geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019. De manier om vast te stellen of een crankset moet worden geïnspecteerd, staat in het gedeelte WAT TE DOEN hieronder.

Wat te doen?

Stap 1: Bepaal of uw crankset moet worden geïnspecteerd

Stap 1A: Bepaal het modelnummer van uw crankset

De betreffende producten zijn DURA-ACE en ULTEGRA cranksets met de volgende modelnummers:

  • ULTEGRA FC-6800, FC-R8000
  • DURA-ACE FC-9000, FC-R9100 en FC-R9100-P.

De modelnummers zijn aan de binnenkant van de crankarm aan de onderkant gestempeld (zie het gele vierkant in de afbeelding hieronder).

Komt het modelnummer op uw crankarm overeen met de bovenstaande modelnummers?

NEE: Uw crankset valt niet binnen de productiedata welke een probleem kunnen hebben, en is dus veilig om mee te fietsen. Hopmans adviseert altijd om op gezette tijden uw fiets goed na te lopen, of door ons te laten onderhouden. 

JA: Ga verder met STAP 1B.

Stap 1B: Identificeer de productiecode die op uw crankarm is gestempeld

Een productiecode is aan de binnenkant van de crankarm aan de onderkant van de arm gestempeld (zie het blauwe vierkant in de afbeelding hierboven). De getroffen modellen zijn vóór juli 2019 geproduceerd en hebben de volgende tweeletterige productiecode: KF, KG, KH, KI, KJ, KK, KL, LA, LB, LC, LD, LE, LF, LG, LH, LI, LJ, LK, LL, MA, MB, MC, MD, ME, MF, MG, MH, MI, MJ, MK, ML, NA, NB, NC, ND, NE, NF, NG, NH, NI, NJ, NK, NL, OA, OB, OC, OD, OE, OF, OG, OH, OI, OJ, OK, OL, PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG, PH, PI, PJ, PK, PL, QA, QB, QC, QD, QE, QF, QG, QH, QI, QJ, QK, QL, RA, RB, RC, RD, RE, en RF.

Komt de productiecode op uw crankarm overeen met een van de bovenstaande tweeletterige productiecodes?

NEE: Uw crankset is in orde.  Er is geen verdere actie nodig.

 JA: Ga verder met STAP 2.

Consumenten die vermoeden dat het bovenstaande op hun product van toepassing is, worden verzocht contact op te nemen met een erkende Shimano-dealer om een gratis inspectie van de crankset te plannen. Als u niet zeker weet hoe u de productiecode moet controleren, kunt u telefonisch contact opnemen met onze winkel, wij helpen u dan graag verder.

Consumenten met cranksets die niet binnen de gespecificeerde modelnummers en productiecodes vallen, hoeven geen verdere actie te ondernemen. Ga verder met STAP 3.

Stap 2: Maak een telefonische afspraak bij Hopmans voor inspectie

Bel naar 0164 233 725 en vraag naar de werkplaats voor het inplannen van een afspraak.

*Een afspraak is enkel telefonisch in te plannen, niet per email.

Shimano heeft het crankset inspectieproces ontwikkeld en heeft duidelijke instructies en handleidingen voor onze werkplaats verstrekt. 

Hopmans zal de crankset inspecteren op tekenen van loslaten van de binding of delaminatie.

Consumenten waarvan de cranksets tijdens de inspectie tekenen van loslaten van de binding of delaminatie vertonen, krijgen gratis een vervangende Shimano crankset welke door Hopmans vakkundig gemonteerd zal worden. Als de inspectie uitwijst dat uw crankset dient te worden vervangen, dan mogen wij deze NIET meer terug monteren. Hopmans kan in deze gevallen helaas niet direct een vervangende crankset monteren, deze moet worden aangevraagd bij Shimano. Na het indienen van de claim voor een defecte crankset zal Shimano ons zo spoedig mogelijk informeren wanneer de vervangende crankset geleverd zal worden. Hopmans heeft géén “leen” cranks beschikbaar helaas, dit is door de enorme schaal van dit inspectieprogramma helaas niet mogelijk. U kunt uiteraard altijd een andere crankset aanschaffen, om te laten monteren, als u niet zonder fiets wilt zitten. De kosten hiervan worden NIET gedekt door Shimano of Hopmans. U kunt ook altijd zelf een andere crankset aanleveren om door ons te laten monteren indien gewenst, altijd in overleg met de monteur. 

De vervangende crankset zal een speciale versie zijn, met mogelijk een ander uiterlijk, maar met hetzelfde prestatieniveau.

Stap 3: Rijd veilig en blijf uw fiets/apparatuur onderhouden

Als uw crankset door de inspectie komt en geen tekenen van delaminatie vertoont, veel fietsplezier! We waarderen uw geduld en de moeite die u heeft genomen om de inspectie te laten doen.

Laat uw fiets regelmatig afstellen en inspecteren (vraag uw dealer om aanbevelingen op basis van uw rijgewoonten). Let op veranderingen in het geluid en gevoel van hoe uw fiets rijdt. Shimano raadt alle gebruikers aan om de gebruikershandleiding die bij het product wordt geleverd (en online beschikbaar is op: si.shimano.com) grondig door te lezen om zeker te zijn van veilig gebruik en juist onderhoud.

Shimano moedigt alle fietsers aan om hun fiets en fietsuitrusting goed te onderhouden. 

 

Contact

Ga voor contactgegevens en meer informatie naar de website van Shimano op: https://bike.shimano.com/nl-NL/information/customer-services/corrective-actions/important-safety-notice-11-speed-hollowtech-road-cranksets-inspection-program.html

Een officieel Shimano Inspectie Programma callcenter is beschikbaar om u met enig onderdeel van ons inspectieprogramma te helpen. Shimano staat u te woord tussen 09:00 – 21:00 (Maandag – Vrijdag) en van 09:00 – 17:00 (Zaterdag). Kijkt u alstublieft op bovenstaande link voor de veel gestelde vragen en het nummer van het callcenter in uw regio. Het nummer is niet gratis, regionale tarieven gelden.

  • International: +31792077017 
  • Nederland: +31792077018 
  • België: +3233187827 

Crankstellen die mogelijk aan keuring onderworpen zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is het probleem?

Sommige DURA-ACE en ULTEGRA 11 speed HOLLOWTECH II race-crankstellen met gelijmde constructie die tussen 1 juni 2012 en juli 2019 zijn gefabriceerd, hebben garantie-retouren ontvangen vanwege loslatende lijmverbindingen en gemelde valpartijen en verwondingen. We willen de veiligheid van onze klanten garanderen door dit crankstel Inspectieprogramma te implementer

Wat moet ik als consument nu doen?

Controleer eerst of je crankstel deel uitmaakt van het crankstel inspectieprogramma. Hoe je dit checkt lees je in stap 1A en 1B hierboven.

Neem daarna telefonisch contact op met onze via 0164 233 725 en vraag naar de werkplaats voor het inplannen van een afspraak.. Het is niet mogelijk om zonder afspraak een crankset te laten inspecteren.

Welke cranksets moeten worden geinspecteerd?

ULTEGRA FC-6800, FC-R8000, DURA-ACE FC-9000, FC-R9100 en FC-R9100 P gefabriceerd vóór juli 2019.

Heb jij een crankset met één van deze productnummers? Check dan vervolgens de productiecode, zie stap 1B.

Hoe verschilt een vervangend crankstel van mijn huidige crankstel?

Het nieuwe crankstel maakt gebruik van de nieuwste constructie- en verbindingstechnieken. Het zal een ander type crankset worden dan het originele en in sommige gevallen is de exacte specificatie niet beschikbaar.

Wat als ik een powermeter van derden in mijn crankstel heb geïnstalleerd

Cranks en of andere Shimano producten die door derden gemodificeerd zijn vallen niet onder de garantie, maar als uitzondering zullen deze aan deze inspectie onderworpen worden. Alle onderdelen die tijdens de inspectie defect blijken te zijn en die naar Shimano worden teruggestuurd, worden gratis vervangen zonder dat de vermogensmeter van een derde partij is bevestigd. Shimano zal een korting geven in de vorm van een cheque aan de consument die de consument kan gebruiken voor het vervangen van de vermogensmeter van de derde partij.

Momenteel is hier nog niet meer informatie over bekend, zodra dit het geval is zullen we dit op deze pagina communiceren.

Mijn crank is door de keuring gekomen, moet ik nog iets anders doen?

We moedigen alle fietsers aan om hun fiets en fietsuitrusting goed te onderhouden.  Laat je fiets regelmatig afstellen en inspecteren . Let op veranderingen in het geluid en gevoel van hoe je fiets rijdt. Veranderingen kunnen duiden op slijtage, breuk of de noodzaak om een onderdeel van uw fiets aan te passen.

Hoe lang duurt het voordat ik een vervangend crankstel van shimano kan krijgen?

Shimano zal haar best doen om het vervangende crankstel zo snel mogelijk te leveren. Echter, met alle verschillende combinaties van kettingbladen en crankarmlengtes is het mogelijk dat Shimano je crankstel niet op voorraad heeft. Als een vervangend crankstel tijdelijk niet beschikbaar is, zal Shimano samenwerken met de winkelier om te communiceren en te bevestigen wanneer het vervangende crankstel gereed is.

Is een dealer verplicht een inspectie uit te voeren?

Nee, een dealer wordt niet verplicht mee te doen. Wij als erkende Shimano dealer maken wél deel uit van het inspectie programma, dus u kunt voor inspectie bij Hopmans terecht,

 

Houd er rekening mee dat dit bovenop onze normale werkdruk komt en dat we deze inspectie misschien niet meteen kunnen voltooien. U kunt telefonisch contact opnemen voor een geschatte doorlooptijd om uw crankstel te inspecteren.

Product toegevoegd aan vergelijking